Molen Hessels molen, Delft

Delft, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Hessels molen
modeltype
Onbekend
functie
boezemmolen
bouwjaar
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
16853
oude dbnr.
V16853
Meest recente aanpassing
| Conversie

locatie

plaats
Delft
plaatsaanduiding
op de kop van de Kolk aan de oostkant
gemeente
Delft, Zuid-Holland
streek
Delft
geo positie
X: 84102, Y: 447971
N: 52.01556, O: 4.35441
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
geschiedenis
De Kolk werd in de 14e eeuw gegraven om water uit de Oude Delft te kunnen afvoeren via het water langs de Geerweg of de gracht van de Voorstraat. Een molen zorgde voor de waterafvoer. Dit bouwwerk moet gestaan hebben op het hoge deel van de Kolk, waar nu nummer 24 met zijn buurhuizen staat. In archieven van de Oude Kerk komt de molen voor als ‘Hessels molen”.
Bron: Achter de gevels van Delft.

De straat is waarschijnlijk genoemd naar de molen die de waterhuishouding in de Kolk regelde. In de 15de-eeuwse registers kwam deze molen voor als Hessels molen [Br. 3]. Floris de Molennaer kocht in 1434 het aandeel van een molen, dat in het bezit was van de godshuismeesters van de Oude Kerk [Br. 3]. Floris’ molen werd omschreven als staande ‘tenden die Slwpstege’ (aan het einde van de Sluipsteeg, de huidige Annastraat). Het westelijk gedeelte, waar de molen gestaan moet hebben, werd vroeger ook Op den Dam genoemd (op de Kaart Figuratief). (Krogt, P.C.J. van der, Straatnamen van Delft: Verklaring van de namen van straten en buurten, grachten en bruggen, 2000)."
Bron: Wikidelft.

De naam Noordeinde heeft alles te maken met de plaats van deze gracht: het is het noordelijk deel van de Oude Delft. In 1486 heette deze gracht dan ook 'Oudelf Noorteynde'. Ooit was er ook een dam die de scheiding markeerde tussen de waterhuishouding van de stad en die van de Vliet. In 1347 kwam het Noordeinde bij de stad en werd de dam verplaatst naar de plek waar nu de Lepelbrug ligt.
Bron: Delft op Zondag.
-----

Al met al hebben we nog niet echt duidelijkheid weten te verkrijgen over deze molen. In ieder geval is de Molenstraat natuurlijk niet voor niets zo genoemd.
Molen en/of overhaal?
Windmolen of rosmolen?
Boezemmolen of korenmolen/ grutmolen?
Jaartallen?
Red.