Molen De Welvaart, Zandeweer

Zandeweer, Groningen
v

korte karakteristiek

naam
De Welvaart
modeltype
Standerdmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
10501
oude dbnr.
V6295
Meest recente aanpassing

locatie

plaats
Zandeweer
plaatsaanduiding
ten zuiden van het dorp
gemeente
Het Hogeland, Groningen
geo positie
X: 241418, Y: 600809
N: 53.38660, O: 6.68604

constructie

modeltype
Standerdmolen
krachtbron
wind
functie
plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verplaatst
geschiedenis
De molen werd na 1686 naar het oosten verplaatst.
-----
De oudste afbeelding van de standerdmolen van Zandeweer is te vinden op de kaart van Barthold Wicheringe uit 1616. We zien de molen staande iets ten zuidwesten van Zandeweer. In 1628 is er sprake van De Meule tot Sandweer. We vinden de molen terug op een prachtige tekening die teruggaat op een schets van J. Stellingwerff, gemaakt rond 1700. Het is een schets van de Onnemaborg bij Zandeweer in Vogelvlucht. Van de verbeelding De Onnemaborg in vogelvlucht bestaan twee exemplaren. Het eerste exemplaar is foto uit de collectie C.H. Peters met daarop een deels ingekleurde tekening van rond 1700. Het tweede exemplaar is een tekening die werd gemaakt door Menne Norden (*1867, +1954), timmerman te Zandeweer. Deze belandde uiteindelijk bij Jb. Vinhuizen te Middelstum. Beide exemplaren bevinden zich nu in de Groninger Archieven. In 1714 is de molen afgebroken en werd elders in het dorp een nieuwe molen neergezet.

Informatie van Teun Juk, 5 mei 2012

aanvullingen

trivia
In 1628 mochten van de 110 bestaande molens in de provincie Groningen maar 73 blijven bestaan door het aannemen van de Provinciale Resolutie op de belasting van het gemaal. *Nergens kunnen we vinden welke molens mochten blijven bestaan. Wel werden de molens genoemd die moesten verdwijnen. De Stad Groningen en het landschap Westerwolde vielen buiten de Resolutie. Lopen we de gegevens van B. van der Veen Czn na dan komen we wat aangegeven ouderdom betreft uit op 75 molens. Zijn er toch meer blijven bestaan, of klopt het aangenomen bouwjaar van enkele molens niet? Nader onderzoek zou dit duidelijk kunnen maken.

Volgens de gegevens van B. van der Veen Czn. was ook deze molen ouder dan 1628

jnjv. Bron P. van Dijken, de Zelfzwichter

*Nb. In het boek "De belasting op het gemaal in Stad en Ommelanden 1594-1856" van B.D. Poppen zijn de molens die mochten blijven staan opgenomen
-----

De weergegeven locatie van dit record is waarschijnlijk onjuist.