Dutch Windmill and Watermill Database  
Groot-Ammers, Zuid-Holland
Database nr. 977
Inventory nr. ZH176
Name Graaflandse Molen
Built 1596 of eerder
Type Hollow post mill
Function Polder drainage windmill
Location Molenkade 3B
2964 LB Groot-Ammers
NL GPS X: 116416 Y: 436470
show on map
show in Google Streetview
Community Molenwaard
Monument number 18769
Owner SIMAV
Omwentelingen 2009: 0 (restauratie)
2010: 11.467 (restauratie)
2011: 90.978
Miller Aart van Rijswijk
Hours In de regel als de molen draait
Website Graaflandse Molen

Foto: Ton Koorevaar (7-4-2011)   
Construction
Span 26,80 m.
Mill builder/ Millwright Fa. De Gelder (2005 / 2010)

The Dutch language version of this record contains more detailed information on this windmill. The additional information is in Dutch only, though. Click here to visit the Dutch language record.

 

Resources
visit allemolens.nl for historical photos and documents.
History
Het bouwjaar van de Graaflandse molen is, net als dat van de andere twee wipmolens van deze polder, onbekend. Dat de molen zeer oud moet zijn, is duidelijk: enkele balken zijn vervaardigd van oude houten roeden, die nog voorzien zijn van gaten voor dwarsgetuigde hekkens.

Tot 1865 was deze molen onbewoond: in november van dat jaar besloot het polderbestuur zowel de Graaflandse Molen als de Achterlandse Molen te voorzien van een schoorsteen, twee deurkozijnen, vier lichtkozijnen, een bedstede, een zolder en de molen rondom af te timmeren.
In 1880 werden de onderste twee kamwielen vervangen door conische gietijzeren wielen. Tegelijk werd ook een gietijzeren wielbak aangebracht. Zowel de bak als de wielen werden vervaardigd bij bekende ijzergieterij Penn & Bauduin in Dordrecht. Opvallend is ook, dat om het bovenwiel een soort extra velg is aangebracht. Kennelijk was het oude wiel niet sterk genoeg of bezat dit onvoldoende vangkracht.

De Graaflandse Molen was tot 1965 in bedrijf. De molenaar hier fungeerde als 'voormolenaar': hij gaf het sein voor wel of niet malen in de polder (waarbij ook op de seinen van de twee peilmolens van de Overwaard moest worden gelet).

In 1970 werden herstellingen uitgevoerd aan het bovenhuis: het gehele stormbint, daklijsten en kap werden toen vernieuwd; helaas mocht aan de algehele scheefstand niets worden gedaan, waardoor dit herstel al vrij snel onvoldoende bleek.
Tot 1996 werd regelmatig met de molen gedraaid, al kon er toen al jaren niet meer worden gekruid. Duidelijk werd, dat deze molen een zeer ingrijpende restauratie nodig had.

Op 24 mei 2005 werd het bovenhuis gelicht, om in de werkplaats van de fa. De Gelder te worden vernieuwd. Daarna werd duidelijk wat de scheefstand had veroorzaakt: de ondertoren bleek niet alleen verzakt maar ook deels van de fundering afgeschoven. Dat moest - letterlijk- worden rechtgezet.

Op 12 juli 2007 werd een geheel vernieuwd bovenhuis aangebracht; daarna volgden as met bovenwiel, kap en staart. De roeden werden enige weken later gestoken.
Op 19 april 2010 kwam het herstel aan de waterloopmuren gereed; op 26 april werd het sintelstuk teruggeplaatst. 15 juli van dat jaar heeft de molen proefgemalen.

Inmiddels maalt de molen weer regelmatig. De woning, die rond 1966 leeg was komen te staan, is bij de ingrijpende restauratie van de ondertoren geheel komen te vervallen; het onderwiel draait in een verder vrijwel lege ruimte.
Additional info

De molen is vernoemd naar de polder Ammers-Graafland, die thans onderdeel uitmaakt van de polder Liesveld (die hij met drie buurmolens kan bemalen).
Ter plekke spreekt men van de "Tweede molen".

Opmerkelijk uit het (niet erg verre) verleden: als gevolg van malen zonder krooshek (waardoor hout in het scheprad terecht kon komen), brak zowel in 1965 als 1983 de koningspil.


© Onder de trap op de achtergrond de Gelkenes Molen.
Foto: John Scholte (2-8-2011).
« previous (Achtkante Molen)    |    next (Gelkenesmolen) »

top Colophon & copyrights    

zoek in database zoek op provincie Stuur een e-mail over molen Graaflandse Molen, Groot-Ammers home vorige pagina